Bilde galleri
 

En tur til sjamaner og indianere Peru | 23.3 – 3.4 – 2018

Målet for Lilli Bendriss og oss er å gi deg opplevelser utover det vanlige med erfarne turledere og inviterte gjester som øker reiseopplevelsen.

Peru Turen blir ledet av Per-Gunnar Ling som er en av de mest kunnskapsrike i Sverige reiser til Peru. Dette blir en spennende og innholdsrik tur hvor man får oppleve storslått natur, sjamaner, indianere, Inka kulturen og vakre Peru.


Sjaman

Sjamanisme er eldgamle tradisjoner som tar sikte på å bevare helse, kurere sykdom og opprettholde balansen mellom mennesker og natur. Det er en slags balansekunst skjer i dag over hele verden, inkl. Sverige. Sjamaner er funnet i de fleste kulturer rundt om i verden, og selv i dag er det sjamanistiske tradisjoner blant indianerne i Nord-og Sør-Amerika, blant inuittene og samisk, i Sibir, Korea, Tibet og blant aboriginerne i Australia. Under vår tur, møter vi peruanske sjamaner.

 

Nuna puriy – en resa för själen till Peru

Denna resa fokuserar på shamanism, de olika peruanska kulturerna men även dagens kultur, djur och natur och inte minst god mat!

Det finns en anekdot som säger att när indianerna i USA reste så satte de sig ner när de kommit fram för att själen skulle komma ikapp. På vår resa har vi valt ett lugnt tempo så att själen skall hinna med.

Efter en övernattning i Lima flyger vi upp till Cusco och vidare direkt ner till Urubambadalen för att komma ner i höjd. Det låter inte mycket men Urubambadalen ligger 500 meter lägre än Cusco vilket brukar göra skillnad om man känner av höjden. Vi övernattar i Urubambadalen som brukar kallas den heliga dalen.

När vi sedan lämnar Urubambadalen för att åka ner till Machu Picchu så erbjuder vi de som har orken att få vandra den sista delen av inkaleden förbi Huinay Huayna och genom den berömda solporten (en krävande vandring på 600 höjdmeter, och kräver anmälan i mycket god tid). I byn AguasCalientes nedanför Machu Picchu tänker vi bo två nätter så att vi kan ta in en del av vad området har att erbjuda. Inga ceremonier får längre genomföras uppe i själva ruinerna utan vi kommer att delta i ceremonier på en annan plats. På återresan stannar vi till och besöker byn Ollantaytambo med stadsplanering från inkatiden samt dess ruiner.

Väl tillbaka i Cusco besöker vi bland annat Sacsayhuaman, det märkliga templet Qenko uthugget ur berget, tempelområdet Koricancha. När vi sedan lämnar Cusco passerar vi huariruinen Pikillaqta där man kan se den kvadratiska stadsplaneringen som sedan inkas kom att använda samt Raqchi som även kallas Wiracochas tempel.

Trots höjden (vi passerar La Raya på 4338 möh och själva Puno ligger på ca 3900 möh) har vi valt att inkludera detta område då den andinska shamanismen är stark i detta område. Bland annat så bor de berömda Kallawallas, som var inkaadelns läkare, på den östra sidan av sjön.

På vår väg till Puno vid Titicacasjöns strand stannar vi till i Pucara som var pucarakulturens huvudort

Vi åker ut på Titicaca och på vägen till Taquile besöker vi de flytande öarna Urus. På Taquile tar vi ett bad i den heliga Titicacasjön vid en väldigt vacker strand med ett litet altare från pucaras. Vi besöker även Sillustani med begravningstorn från såväl pucaras och inkas och portalen Aramu Muru och där vi får uppleva fullmånen.

Sedan åter till Lima där vi får ett dygn att smälta resan och äta god mat.

Under resan kommer vi att ha esoteriska guider som kan förklara och utföra ceremonierna och inte minst kommer vi att ha vår reseledare Per-Gunnar Ling. Han är uppväxt i Latinamerika och pratar flytande spanska. Han har rest på Latinamerika som reseledare sedan 1973 och besökt Peru många gånger. Vi kommer att få möta en del av hans vänner och han kommer att bjuda på lite överraskningar under resan.

Lilli Bendriss - Peru

Pris: NOK 43250,-

Priset inkluderar:

 • Flygresa i ekonomiklass från/till
  resp. avreseflygplats – Lima tr.      inklusive flygskatt (per den 14.7.2017)
 • Flygresa i ekonomiklass
  Lima-Cusco och Juliaca-Lima      inkusive flygskatt (per den 19.7.2017)
 • Utflykter, inträden, aktiviteter samt måltider/måltidsdryck (1 glas)
  enligt program
  .
 • Övernattning i delat dubbelrum i tio nätter, tre/fyrstjärniga hotell
  inkl. frukost
  .
 • Flygmåltider (snacks på inrikesflyget)
 • Tio frukostar
 • Sju luncher inklusive dryck
 • Tre middagar inklusive dryck
 • Svensk färdledare (Per Gunnar Ling)
 • Peruanska guider
 • Ciceron under resan är Lilli Bendriss som leder meditationsstunder under ett flertal tillfällen under resan
 • Dricks till restauranger, hotell, guider och chaufförer

 

Tillägg

 • Enkelrum: 4.745 SEK, 3.595 NOK
 • Endagsvandring på Inkaleden, ca 1 000 – 1 200 SEK per person
  OBS. Vandringen skall bokas samtidigt med Peru-resan.
  Vandringen betalas i Peru i svensk valuta. Kan ej beställas på plats.

PROGRAM

PERU MED TITICACASJÖN 23 mars – 3 april 2018)

Dag 1 fredag 23 mars: Skandinavien – Lima

Tidig avresa från Skandinavien. Ankomst till Lima på eftermiddagen.

Vi inkvarteras på hotell i det moderna stadsdelen Miraflores i Lima. (Måltider på flyget).

Dag 2 lördag 24 mars: Lima – Cusco – Urubambadalen

Tidig transfer till flygplatsen för att flyga till Cusco (3400 möh). Direkt vidare till Urubambadalen (2800 – 2900 möh). Urubambadalen kallas ofta för Inkafolkets kornbod eftersom höjd- och temperaturskillnader gjort området lämpligt för en stor variation av grödor. Dalgången sträcker sig vidare från Ollantaytambo förbi Machu Picchu och vidare ned mot Amazonas.

Här intar vi en soppa. Vi åker sedan till hotellet för vila och där kommer vi att ta del av den andinska välkomstceremonin K’aPachi av vår esoteriske guide. Meditation och introduktion till den andinska sätt att se världen och himlen.

Övernattning i Yucay i Urubambadalen. (Frukost – lätt lunch). (Ca 125 km).

Dag 3 söndag 25 mars: Urubambadalen – 104 – Aguas Calientes

Efter en tidig frukost åker vi till tågstationen i Ollantaytambo varifrån vi tar tåget ner till Aguas Calientes, byn nedanför Machu Picchu. De som önskar kan mot tillägg vandra den sista sträckan på inkaleden från Huiñay Huayna fram till Machu Picchu – en oförglömlig upplevelse. Övriga fortsätter med tåget fram till Aguas Calientes. Dagen fri med möjlighet att mot tillägg åka upp till ruinerna för ett besök på egen hand och kanske gå upp mot solporten och möta de i gruppen som valt att vandra.

Inkvartering i Aguas Calientes. (Frukost – middag) (14+42 km).

INKALEDEN FRÅN KM 104

Endagsvandring på drygt en mil utan dramatiska stup. Man börjar med att korsa floden Urubamba för att sedan vandra i en stigning på 600 meter till Huiñay Huayna där de vackra ruinerna är väl värda ett besök. Vandringen fortsätter på den gamla inkaleden genom molnregnskogen med vilda orkidéer fram till Inti Punku (2 700 m). Härifrån har man en storslagen utsikt över Machu Picchu. Det är sedan ca 45 minuter ner till staden som hela tiden är i sikte. Väl framme vid entrén till ruinerna blir det buss ner till Aguas Calientes för övernattning.
Pris per person ca 1000-1200 SEK som ej betalas i förväg då priset varierar bland annat på grund av antalet deltagare samt att vi ej kan garantera plats. Bindande föranmälan till vandringen måste göras, med passkopia, i mycket god tid! Skall stå på bokningsbekräftelsen (dock ingen kostnad vid inställd vandring). GÅR EJ ATT BESTÄLLAS PÅ PLATS!

Dag 4 måndag 26 mars: Machu Picchu

Då det inte längre är möjligt att utföra någon ceremoni i Machu Picchu så samlas vi vid floden nedanför Aguas Calientes för att meditera och hedra moder jord. Efter lunch när de flesta turister lämnat Machu Picchu (2 380 m.ö.h.) tar vi bussen upp till ruinerna där vi guidas runt av vår andlige guide. Denna dramatiskt belägna lilla inkastad, byggd på en bergskam och omfluten på tre sidor av Urubambafloden, är Sydamerikas mest kända turistattraktion och ett av de sju nya underverken. Ruinerna ligger i en nationalpark bestående av molnregnskog med en rikedom av lavar, mossor, bromelior, orkidéer och andra epifyter.

Åter till Aguas Calientes för övernattning. (Frukost – lunch – middag).

Dag 5 tisdag 27 mars: Aguas Calientes – Maras – Moray – Cusco

På förmiddagen tar vi tåget åter till Ollantaytambo där vi äter lunch. Därefter besöker vi Ollantaytambo som var ett viktigt administrativt center under inkatiden och här finns det bäst bevarade exemplet på inkas stadsplanering. Här kan man se hur inkaindianerna förenade det andliga med det militära. Platsen var strategiskt vald då här möts tre dalgångar. Ollantaytambo var också en fästning som var utrustad med murar och torn.

Vidare till Cusco som var naveln i riket som inkas kallade Tahuantinsuyo – de fyra hörnen. Idag är det en kolonial stad, byggd ovanpå de väldiga murarna från inkatiden.

Övernattning i Cusco. (Frukost – lunch). (Ca 113 km).

Dag 6 onsdag 28 mars: Cusco

Under stadsrundturen besöker vi soltemplet Koricancha på vars murar Santo Domingo-klostret har byggts och inkamuseet. Efter en typisk lunch så besöker vi de omgivande ruinerna Q’enqo och Sacsayhuaman där vi får vara med om gamla inkaceremonier samt meditation.

Övernattning i Cusco. (Frukost – lunch).

Dag 7 skärtorsdagen 29 mars: Cusco – Puno

Vi lämnar Cusco tidigt och åker österut till huaristaden Pikillaqta och inkaruinen Raqchi med tempel tillägnat Wiracocha som var det högste guden. Detta tempel tros vara den största byggnad med ett enkelt tak, 92 x 25,5 meter. Därefter lunch innan vi fortsätter uppför Vilcanotas dalgång till vattendelaren och resans högsta punkt (4 317 m.ö.h.). Sedan breder den enorma högslätten ”altiplanon”, potatisens ursprungsområde ut sig. Vi stannar till i Pukara, en viktig ceremoniell plats från collakulturen långt före inkatiden. Vi åker igenom Juliaca, den största staden på den peruanska altiplanon, en livlig stad med den enda flygplatsen i området och vidare till Puno (3 810 m.ö.h.) vid Titicacasjöns strand och checkar in på hotellet.

Övernattning i Puno. (Frukost – lunch). (Ca 400 km).

 Dag 8 långfredagen 30 mars: Båttur på Titicacasjön

Titicacasjön sägs vara Jordens högst belägna sjö med båtar i reguljär trafik. Under heldagsturen besöks de berömda, flytande Urusöarna, men även Taquile som är en av de större fasta öarna i sjön. Det är en fascinerande plats där man strävar efter att bevara traditionerna samt den politiska och sociala strukturen från inkatiden. Vi besöker även öns sydspets där vi tar ett renande bad i sjö som även kallas för Mama Cocha – Moder Sjö. Vi passar på att meditera på denna fridfulla och magiska plats.

Övernattning i Puno. (Frukost – lunch).

Dag 9 lördag 31 mars: Sillustani och Aramu Muru

På förmiddagen åker vi till Sillustani belägen på en halvö i sjön Umayo. Här finns de berömda begravningstornen från collakulturen. Här hoppas vi kunna meditera innan vi återvänder till Puno.

På eftermiddagen besöker vi portalen i Aramu Muru. Vi börjar med att meditera innan vi utför en ritual till Pachamama (Moder Jord) som alltid betraktades som en viktig skyddsgudinna. Eftersom denna dag är fullmåne stannar vi kvar till efter mörkret fallit så vi måste ha med oss varma kläder och sittdynor.

Övernattning i Puno. (Frukost). (Ca 70×2 km).

Dag 10 söndag 1 april: Puno – Juliaca – Lima

Vi åker till flygplatsen i Juliaca för att ta eftermiddagsflyget ner till Lima.

Framåt kvällen åker vi till Huaca Pucllana som är ruinerna från Limakulturen långt före inkas. Här kommer vi att inta vår avskedsmiddag.

Övernattning i Miraflores, Lima. (Frukost  – snacks på flyget – middag).

Dag 11 måndag 2 april: Avresa från Lima

Ledig förmiddag. Lunch nere vid havet på La Rosa Nautica. På vägen till flygplatsen besöker vi sedan Antropologiska Museet eller Larcomuseet.

(Frukost – lunch – måltider på flyget)

Dag 12 tisdag 3 april: Hemkomst

På morgonen planbyte i Europa för hemresa till Skandinavien.

(Måltider på flyget)

Lik dette:

Del dette:

Facebook

X